Smullen zonder Suiker, kan dat?

De lekkerste recepten, maar dan zonder suiker en koolhydraten? Is dat mogelijk? Karlijn Smeets – van Basten Batenburg vindt van wel. Bij voldoende interesse lanceert zij het boek Smullen Zonder Suiker. Wij – niet weg van een beetje smullen – publiceren de aankomende periode alvast drie van haar recepten. Dat later, eerst maar eens het verhaal achter dit boek optekenen.

Karlijn zat niet lekker in haar vel. Te druk: privé en op het werk. De boodschappenkar werd gedachteloos volgeladen met ongezond eten en natuurlijk ging alles op. Tot er een moment van besef kwam. Dit moet echt anders!

25 kilo lichter en 3 jaar later spreken we Karlijn. Enthousiast vertelt ze hoe zij als zoetekauw pur sang een weg heeft gevonden om zoet én gezond te eten. En daar mag iedereen van meegenieten, want er is een geweldig kookboek uit voortgekomen. Wij van Nobelsleven.nl vinden het erg leuk dat ze haar gezonde kookcreaties op dit blog met iedereen wil delen.

Ik was verslaafd aan suiker

“Ik moest echt 25 kg afvallen en nam me voor om snoep en suiker uit mijn eten te bannen. Wat bleek, ik was jarenlang verslaafd aan suiker. Echt afkicken. Maar helemaal zonder snoep kon ik niet, dus ging ik in de winkel op zoek naar alternatieve producten. Tevergeefs.  Overal zit suiker of ongezonde zoetstoffen in. Mijn zoektocht op internet was succesvoller. Ik vond er koek- en snoeprecepten en leuke boeken die mij inspireerden om zelf mijn eigen recepten te maken. In diezelfde tijd ben ik ook aan een gezond eetplan begonnen. Hierdoor leerde ik over koolhydraten, het gebruik van andere vetten en over alternatieve producten voor meel en bloem. Weg met dat opgeblazen gevoel!Het resultaat: ik maak de heerlijkste koekjes, taarten en ijs. Allemaal zonder suiker en natuurlijk gezoet met honing, dadels en meer.”

Waarom maak je geen receptenboek?

De smulrecepten die Karlijn maakte, plaatste ze met foto’s op Facebook. Veel vrienden zeiden dat ze een boek moest gaan schrijven. “Daar zag ik in eerste instantie niet zoveel in. Als grafisch vormgever van boeken vond ik dat dit een hobby moest blijven.” Niets zo veranderlijk als de mens, blijkt maar weer. Want toen Karlijn tig recepten en foto’s had en mensen vroegen  of ze deze wilde toesturen, kwam het receptenboek toch weer in beeld.

Het water moet je in de mond lopen

“Er zijn wel een aantal kookboeken met recepten zonder suiker, maar meestal zien die gerechten er niet echt aantrekkelijk uit. En dat is dus precies wat bij mijn boek wel het geval is. Bij het bekijken van dit kook- en bakboek zonder suiker met gezonde ingrediënten loopt het water je in de mond! En dan te bedenken dat de recepten niet alleen vrij van geraffineerde suikers zijn, maar vaak ook laag in koolhydraten en gezond door gebruik van ingrediënten die je niet meteen zou verwachten. Wat denk je van courgette of bietjes in een cake? Heel gezond en je proeft ’t niet!”

Eerst interesse, dan productie

Om voorfinancieren te voorkomen, gaat Karlijn het boek verder ontwikkelen op basis van voorinschrijvingen en wellicht met een crowdfunding campagne. Bij minimaal 1000 voorinschrijvingen, wordt het boek daadwerkelijk verder ontwikkeld en gedrukt. De eerste 100 bestellers ontvangen naast het boek, gratis de digitale versie (t.w.v. € 7,95). Handig als je kookt vanaf je tablet. Als je het leuk vindt, word je ook vermeld in het dankwoord in het boek.

Help het boek te maken en schrijf je in

Karlijn: “Bestel het boek nu al door je aan te melden voor de Facebookgroep ‘Smullen zonder Suiker!’ en geef het door aan iedereen die je kent.”

Specificaties boek

  • voor iedereen (geen ervaring nodig)
  • met basisingrediënten altijd iets lekkers zoets maken
  • 30-40 recepten voor alle seizoenen met mooie en zeer smaakvolle foto’s
  • circa 100 pagina’s dik
  • verkoopprijs € 14,95 incl. btw en excl. verzendkosten

Fotocredits: Ilona Hartensveld Fotografie

Plaats hieronder je reactie