Alles wat je nog niet wist over Jolly en de Kemphaan

Schande, schande, schande! Ik woon er om de hoek, maar kom er nooit en dat is behoorlijk dom. Dat blijkt vandaag als ik op de Kemphaan afspreek voor een interview met Jolly. Ik vertel je straks wie dit is. Eerst meer over de Kemphaan. Ik kom geregeld op de biologische markt bij de Stadsboerderij, maar ik heb nooit geweten dat dit Stadslandgoed nog zo veel meer mooie plekken herbergt. Daarbij is er echt veel te doen en kun je bij de twee restaurants geweldig lekker eten.

Vanaf de parkeerplaats wandelen we naar ‘Bosrestaurant Buitengewoon Lekker’. Het restaurant doet zijn naam eer aan: zalige appelkruimeltaart en goede koffie. Dat ik bij het laatste slokje koffie een knarsje tussen mijn tanden voel – blijkt een torretje – kunnen zij niets aan doen. “Het echte buitenleven”, lach ik als een boer met kiespijn.

Bosrestaurant-Buitengewoon-Lekker

Hé, daar heb je boswachter Thijmen… met nieuws!

Maar voor we in het restaurant komen, lopen we door het nieuwe ‘Buitencentrum Almeerderhout’. Goed sfeertje. Hier kun je allerlei ‘groene’ informatie inwinnen en vanuit mijn ooghoek zie ik in het winkeltje leuke hebbedingetjes. Hé, wat doet boswachter Thijmen nou in een scootmobiel? Onze vragende blik ontlokt gelijk een uitleg. “We hebben een route aangelegd voor minder validen. Deze scootmobiel – die beschikbaar is gesteld door Welzorg Nederland – mogen de mensen gebruiken. Kijk, hier is een foldertje!”, licht Thijmen toe terwijl hij naar een rek met allemaal folders loopt. “En weet je wat ook ontzettend leuk is? We hebben wat nieuws voor de maanden oktober, november en december. Met een stoere terreinwagen gaan we dwars door de bossen en velden van Almeerderhout om te zoeken naar reeën. Tijdens een vier uur durende tocht leggen we van alles uit en gaan we gezellig met z’n allen eten en wat drinken. Het staat op de website. Moet je maar eens kijken.” Ik word gelijk enthousiast. Klinkt echt gaaf.

Pluklanen en klimbossen, ik wou dat ik nog kind was

De-Kemphaan

Door het restaurant – mooi!! – lopen we naar het terras. Ik kan het niet laten om overal foto’s van te maken. Vanaf het terras kijk je over het water de natuur in. Met een trekbrug kun je oversteken en even verderop is het Klimbos Fun Forest. Jolly komt hier vaak met haar kleindochter. “We waren hier gisteren nog. We hebben een heel eind over de pluklanen gewandeld. Hier kun je appels, peren, walnoten, rozenbottels, hazelnoten en vlierbessen vinden. Bij slecht weer duiken we de mini-jungle in. Ja, de Kemphaan is echt veel meer dan de plek waar Stichting AAP en Stichting Kindervakantieland huisvesten en waar je op de natuurcamping kunt staan.”

Dit is nou Jolly!

IMG_9382

Terug naar waar ik voor kwam. Jolly! Ik heb hier afgesproken om haar te interviewen. Wie wel eens in Nobelhorst is geweest, kent haar. Om de stralende, knalblauwe ogen en opvallend kort haar kun je niet heen. Als gastvrouw is zij het eerste aanspreekpunt in de Informatieschuur en weet ze altijd het laatste nieuws. Maar hoe komt Jolly in Nobelhorst terecht, hoe leeft zij en wat drijft haar?

“Ruim 35 geleden verhuisden mijn man en ik van Amsterdam naar Almere Haven. Onze zoon Lex was 8 maanden en ik was al zwanger van Babette. De eerste jaren heb ik heerlijk, fulltime gemoederd. Toen mijn kinderen naar school gingen, ging ik werken. Vanuit mijn eigen kledingatelier maakte ik kleding en stelde ik kleding bij. Mooi werk, maar toen de kinderen een jaar of 16 waren, vond ik het eenzaam worden. Ik had behoefte aan interactie, dus ging ik solliciteren. Ik begon als informatrice bij een makelaar en later werd ik zelf gediplomeerd makelaar.”

We leefden 3 jaar in een caravan

Jolly vertelt waarom ze werd aangenomen bij de makelaar. “Mijn man en ik hebben ons eigen huis helemaal zelf gebouwd zonder tussenkomst van een aannemer. Daarmee bespaar je echt heel veel geld. En het resultaat dat maakt veel goed van de drie jaar die we in een caravan moesten wonen. We hebben nu een prachtig huis in Almere Hout en ik vond het hele traject geweldig om te doen.”

Even door de zure appel heenbijten

Helaas brak de crisis uit en de makelaar bij wie Jolly werkte, kon haar niet meer betalen. “Ik stond op straat. Dat vond ik heel zuur. Anderhalf jaar heb ik thuisgezeten tot ik via via in contact kwam met buurtmakelaar Madeleen. Die wist mij te vertellen dat ze in Nobelhorst op zoek waren naar een gastvrouw. Als gastvrouw ben ik het eerste aanspreekpunt, help ik events mee organiseren en zoek ik voor geïnteresseerden in Nobelhorst de juiste plek om te wonen en de juiste contactpersoon. Deze nieuwe functie leek mij op het lijf geschreven. En dat is ook zo! Ik vind het geweldig, elke dag weer. Vooral het contact met al die leuke kopers en geïnteresseerden geeft me heel veel energie. In het begin was het wel even wennen hoor, maar nu zou ik nooit meer wat anders willen.“

Overweeg je Nobelhorst als nieuwe start? Ga dan zeker even langs bij Jolly in De Informatieschuur

We zitten nog lang te kletsen in het zonnetje. Wat een cadeautje. En wat een interessante, lieve, sterke vrouw is dit.

>> Vanaf Nobelhorst fiets je op je gemakkie in een kwartier naar de Kemphaan

>> Meer info over de activiteiten van Staatsbosbeheer

>> Volg Nobelsleven ook op FacebookInstagram of Twitter

Plaats hieronder je reactie