Groene energie: de grote jongens krijgen dikke concurrentie

Voor het inkopen van groene energie zijn we gelukkig allang niet meer afhankelijk van de grote commerciële energiebedrijven. 

Wij – consumenten – willen ons weer verbonden voelen met de dienst die we afnemen of het product dat we kopen. Waar komt het vandaan, hoe is het gemaakt en wie is het gezicht achter het bedrijf? Het past helemaal in de trend van maatwerk, de persoonlijke touch en niet meegaan in de massa. Bewuste eigen keuzes maken voor wat jij mooi, goed en aantrekkelijk vindt.

We gaan weer met z’n allen naar de biologische markt, omdat je dan zeker weet dat je eerlijk voedsel koopt. We knutselen zelf een kastje in elkaar, want dan heeft niemand dezelfde en voor een nieuwe outfit lopen we liever binnen bij een klein boetiekje dan bij een grote modeketen. En als het maar even kan, personaliseren we onze bezittingen.

In de woningbranche is de ‘ik-wil-het-op-mijn-eigen-manier’ ook al een tijdje hartstikke hot. Van allerlei keuzes die je krijgt aangeboden om je nieuwbouwhuis tot jouw thuis te maken tot het meedenken in woonworkshops en werkgroepen over de inrichting van een compleet nieuwe wijk. En dan heb ik het nog niet eens over de zelfbouwkavels die tegenwoordig vaak worden aangeboden. Lijkt het zo of zijn het er meer dan vroeger?

Lokaal! Natuurlijk!

In dit bewuste-keuze-kader bracht één van onze redactieleden De Groene Reus ter sprake. Ik kon het niet helpen om gelijk aan het wasmiddel te denken. Dit is echter geheel wat anders, blijkt als ik op de site van De Groene Reus kijk.

“Sluit je aan bij De Groene Reus! Wij helpen particulieren en bedrijven om zelf lokaal groene energie op te wekken, aan te schaffen en te besparen. Goed voor het milieu én de portemonnee. De Groene Reus is de eerste duurzame energiecoöperatie van Almere. Onze coöperatie is een samenwerkingsverband tussen bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de overheid.”

Groene ReusHelder. Toch ook nog even bellen met initiatiefnemer Robert Hemmen voor een korte toelichting. “Vooral met de lokale levering onderscheiden we ons van de grote jongens. We leveren energie die echt van eigen Nederlandse bodem komt. Het liefst halen we het zelfs uit de regio. En die levering doen we ook nog eens tegen heel scherpe tarieven omdat we geen winstmaximalisering nastreven. De klanten van De Groene Reus zijn leden van de coöperatie, wat betekent dat je als klant bepaalt wat er met de winst gebeurt, dat je invloed hebt op investeringskeuzes, dat je ideeën kunt aandragen waar ook echt wat mee gedaan wordt. Naast energie leverancier zijn wij ook graag partner of adviseur als je zonnepanelen wilt aanschaffen of ze wilt huren. In de toekomst willen we zelfs onze eigen windmolen kopen.”

Coöperaties vinden elkaar

Rene-JansenDe Almeerse coöperatie is dus van alle markten thuis en daar profiteren ze binnenkort van in Nobelhorst. Het blijkt namelijk dat de buurtcoöperatie Nobelhorst en coöperatie De Groene Reus in elkaar een goede match zagen. René Jansen is initiatiefnemer van de werkgroep ‘Energie’ in Nobelhorst. Vanuit zijn persoonlijke overtuiging en werkervaring vindt hij dat we bewuste keuzes moeten maken ten aanzien van onze energielevering. Ik spreek hem in zijn nieuwe huis aan de Marie Curielaan.

Samen krijg je meer voor elkaar en samen is het vaak goedkoper

“Toen ik hier kwam wonen, zag ik een kans om iets te betekenen in de groene energievoorzieningen voor de (toekomstige) bewoners van Nobelhorst. Ik bedacht om de krachten te bundelen, dan bereik je meer en het is leuk om zo je medebuurtbewoners te leren kennen. Zo heb ik het initiatief genomen om de werkgroep ‘Energie’ te starten. Nienke Scheide-Linnekamp, Sebastiaan Vos, Sipan Salim, Coos Boomsma en Henk van Koningsveld delen mijn enthousiasme. We hebben diverse brainstormsessies gehad en uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om De Groene Reus bij onze plannen te betrekken. In de praktijk komt het erop neer dat De Groene Reus als eerste een energieleveringsvoorstel doet aan de nieuwe bewoners. Vrijblijvend uiteraard! In de toekomst kunnen we ook kijken hoe we met behulp van De Groene Reus zonnepanelen in kunnen kopen. En wie weet wat we nog meer met elkaar kunnen opzetten. Voor mij is de sky the limit als het gaat om zuinig omgaan met onze aarde en de beperkte voorraad van gas en olie.”

Dinsdagavond 3 november organiseren De Groene Reus en Nobelhorst een informatiebijeenkomst over 100% groene energie. Wil je een uitnodiging ontvangen? Schrijf je dan onderaan deze pagina op Nobelhorst.nl in voor de nieuwsbrief.

>> Meer informatie over Nobelhorst

>> Volg Nobelsleven ook op FacebookInstagram of Twitter

Plaats hieronder je reactie