In 3 stappen naar een gezellige wintertuin

De tuin oogt vaak een stuk minder sfeervol in de wintermaanden. Geen nood! Met deze drie stappen kom je een heel eind opweg naar een gezellige wintertuin. Zet je terraspotten na de zomer dus niet leeg in de schuur, maar vul ze met winterbloeiers.

Of je nou binnen of buiten bent, een kale tuin is niet leuk om naar te kijken. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je wintertuin op te vrolijken. Met terraspotten of met planten in de volle grond. 
Het meest eenvoudige advies voor een sfeervolle wintertuin is: niets doen. Je terras vegen en de herfstbladeren weghalen is natuurlijk wel noodzakelijk. Maar laat vooral de heggeschaar in de schuur liggen. De winterbruine halmen van siergrassen hebben sierlijke silhouetten. Doordat ze in de wind bewegen brengen ze speelsheid in de tuin. En uitgebloeide hortensiabloemen zijn een pláátje met rijp.

1. Wintergroene toppers

1.-Wintergroen-Wintertuin-Nobelsleven

Wintergroen vult het subtiele winterbruin van uitgebloeide vaste planten mooi aan, bijvoorbeeld dat van de sneeuwbal en de Skimmia. De sneeuwbal zie je in veel tuinen bloeien, met witte bloemschermen die mooi afsteken tegen het wintergroene blad. Een wat lagere wintergroene struik is de Skimmia. Bijzonder vanwege de kleurige knoppen. Die zijn rood of wit –afhankelijk van de variant die je koopt-  en sieren de plant de hele winter. In maart komen de witte bloemen uit, die ook nog eens heerlijk geuren. De Skimmia is ook geschikt voor een pot.

2. Winterse terraspotten

1.-Terraspotten-Wintertuin-Nobelsleven

Maar voordat je aan het planten slaat, check eerst of je terraspotten vorstbestendig zijn. Terracotta bijvoorbeeld vriest makkelijk stuk, maar kunststof of fiberclay kunnen wel tegen vorst. Zorg dat er een gat in de potbodem zit, zodat overtollig vocht weg kan lopen. Doe onderin kleikorrels, en voer de pot eventueel met noppenfolie tegen het bevriezen van de grond. Vul de pot met -de naam zegt het al- potgrond. Potgrond is fijner van structuur dan tuinaarde zodat het minder snel uitdroogt. Want zowel teveel als te weinig water kan het einde van  je plantjes betekenen. Vergeet dus niet om de potten regelmatig water te geven.

3. Decoratieve wintertafel

3. Wintertafel Wintertuin Nbelsleven

Als je veel potten hebt, denk dan eens aan het inrichten van een wintertafel. Verf je schutting in een stijlvolle kleur, zoals antraciet, winterwit of zwart, en zet er een tuintafel(tje) voor. Maak een mooie opstelling van verschillende potten en schalen met winterplanten. Je kunt ze in één kleur houden, of juist kiezen voor een bont geheel. Zet er een paar leuke kandelaars met een kaarsje bij en je hebt snelle instant oppepper van je saaie tuin.

>> Meer tuintips ontvangen> Volg Nobelsleven ook op FacebookInstagram of Twitter

>> Wil je de beste verhalen van Nobelsleven één keer per maand automatisch in je inbox? Laat dan onderaan dit artikel je e-mailadres achter.

Plaats hieronder je reactie