Restaurant Smullen & Spelen: van droom tot realiteit

Terwijl ik op Dennis wacht tot hij zijn pannenkoeken heeft gebakken, kijk ik naar buiten en realiseer me dat het terras van Smullen en Spelen ideaal ligt. Echt de hele dag zon. Dit wordt vast een favoriete plek voor vele Almeerders in de zomer. Zeker omdat de kinderen heerlijk buiten kunnen spelen, terwijl je onder het genot van een drankje ‘één oog’ in het zeil houdt. Dennis vertelt me later dat er elke avond rond een uur of 5 drie herten te zien zijn. Bijzonder.

Smullen & Spelen aan de Enrico Kermisstraat 30 in Nobelhorst, Almere is zeven dagen per week geopend. Zie voor de openingstijden en reserveringsmodule de website van Smullen & Spelen.

5 jaar lang hadden Dennis en Claudia een droom. Een pannenkoekenrestaurant. Toen was daar een zandvlakte in Nobelhorst. Dé plek. Na 3 jaar heel hard werken, voorbereidingen treffen en vergunningen aanvragen, stond – na vergunningverlening – 5 maanden later het opvallende gebouw er en gingen ze open. Nu zijn we 6 maanden verder. Tijd om polshoogte te nemen. Leven jullie nog?

Wie onderneemt, zeker in de horeca, weet dat het bikkelen is. De eerste paar jaren zijn vrije dagen schaars en slapen doe je alleen op de hoogst noodzakelijke momenten. Toch zit er een fris ogende Dennis voor me. Claudia is bij de kinderen. Enthousiast vertelt hij hoe het hen vergaan is en waar hij van droomt voor de toekomst.

“We hebben echt een super goede start gehad. Het was druk en alles liep redelijk op rolletjes. Dat heeft ons op weg geholpen. We waren reëel en wisten waar we aan begonnen. Thuis hadden we alles goed geregeld, zodat we ons echt even konden focussen op Smullen & Spelen.”

Zeg het maar, wat kan er beter?

Vanaf het begin hebben Dennis en Claudia zich heel kwetsbaar opgesteld. “We nodigden mensen uit om ons te vertellen wat er beter kon. Op een krijtbord schreven de klanten hun wensen op. Wensen die we nu vertaald hebben naar een uitgebreidere lunchkaart. Ja, dat we nu al bezig zijn met hoe het beter kan, zit in ons. We leggen de lat hoog. Naar mijn idee is het ook een continuproces dat nodig is om je bedrijf gezond te houden. Je kunt wel opgaan in de drukte van de dag, maar dan ineens kun je met feiten geconfronteerd worden die je niet aanstaan. Het gaat dus goed, maar ik besef heel goed dat we ons moeten blijven bewijzen. Daarbij kennen veel mensen in Almere ons nog niet, dus daar brengen we graag verandering in. Misschien met dit interview”, lacht Dennis.

Verrassend stom én leuk

Gaat alles dan van een leien dakje? “Waarschijnlijk niet, maar wij zijn een stelletje optimisten bij elkaar, dus we ervaren de tegenslagen wellicht anders. Wat wel echt verrassend stom was, was het moment dat het water uit de toiletten omhoog kwam en ik besloot om de tent te sluiten. Niet naar het toilet kunnen is voor mij echt een ‘no go’. Gelukkig loste de gemeente deze kwestie heel adequaat op, maar op zo’n moment baal je wel als een stekker. Ons verrassend leukste moment heb ik alleen van horen zeggen: ik was er toen niet. Er reed een man over de A6, zag ons gebouw en werd getriggerd om te gaan kijken. Zo leuk leek het hem. Toen hij ontdekte dat het een pannenkoekenrestaurant was, kwam hij dansend en zingend binnen. Pannenkoeken bleken het lievelingseten van de blije voorbijganger. Dit soort enthousiaste reacties geven waanzinnig veel energie.”

Toekomstplannen

Voor de toekomst heeft het ondernemersstel nog genoeg plannen. Zo staat er voor de paasdagen een heerlijke high tea op het menu en willen ze nog meer met de ‘speelvindplaats’ doen. Wist je dat er zo’n 9000 jaar geleden precies op deze plek geleefd werd? Archeologische vondsten leverden het bewijs. Die vondsten kun je nu terugzien in de vitrinekast bij de entree. In de speelvindplaats liggen schitterende replica’s begraven. Kinderen worden uitgedaagd om ze te vinden. Smullen & Spelen is ‘the place to be’ als je een kinderfeestje wilt geven. Alle ruimte krijgen de kinderen hier. Leuk ook dat ze hier niet aan nutteloze milieubelastende cadeautjes doen. Lekker eten en een gave speeltuin, daar draait het om.

Pionieren zit hen in het bloed

Dennis is een echte Almeerder. Samen met zijn ouders kwam hij hier in 1978 wonen. 8 jaar was hij toen en Almere was één grote zandbak. Wat een avontuur. We pionierden toen en nu doen we dat weer. “Die zandbak heb ik – onbewust – nagemaakt”, zegt Dennis lachend terwijl hij op het klimrek wijst, dat omringd wordt door zand. Claudia werd 10 jaar geleden verliefd op Dennis én op Almere. Je begrijp dat de lokale verankering één van de speerpunten van Smullen & Spelen is.

>> Volg Smullen & Spelen ook via facebook, instagram en twitter

>> Volg Nobelhorst ook op facebooktwitter, instagram, en pinterest.

Plaats hieronder je reactie