’t Nobelhuis is hartstikke nieuwerwets

Je bent creatief in de breedste zin van het woord. Je maakt muziek, danst, acteert of geeft kunstzinnige workshops. Verzin het maar. En met die creativiteit wil je iets doen, omdat ondernemen je ook in het bloed zit. Wat doe je dan? Dan meld je je aan voor het collectief ‘t Nobelhuis in Nobelhorst. Hier kun je namelijk betaalbaar wonen en werken op één plek.

Toen Diana en Marjelle hierover hoorden, twijfelden ze geen seconde. Doen! Inmiddels zijn ze bijna een jaar en vele brainstormsessies verder. Tijd om polshoogte te gaan nemen en er achter te komen wie deze dames zijn? En ik ben ook wel benieuwd hoe het nou precies zit met ‘t Nobelhuis.

Filmster

Op een zonloze ochtend ontmoet ik Marjelle in Nobelhorst. Uit de auto stapt een prachtige vrouw. Ze lijkt zo weggelopen uit een toneelvoorstelling. Wauw! Ik kan het niet laten om er iets over te zeggen. “Jeetje, wat zie jij er prachtig uit! Speciaal voor dit interview?” Marjelle lacht. “Nee, zo zie ik er altijd uit.”

't-Nobelhuis-Nobelhorst2

Alleen is ook maar alleen

‘Smullen’ is nog niet open, dus we pikken het kantoor van de opzichter even in. Hier begint Marjelle enthousiast te vertellen. “Ik was op zoek naar een huis in Almere. Een sociale huurwoning. En die liggen niet voor het oprapen. Toen de plannen voor ‘t Nobelhuis mijn pad kruisten, wist ik het gelijk. Dit hoort bij mij. Ik heb de theaterschool gedaan en ben nog deels werkzaam in deze branche. In de zomer ben ik ook nog stewardess. Een vriendin van me woont ook in zo’n kleine gemeenschap en de saamhorigheid spreekt me erg aan. Je woont alleen, maar je bent niet alleen. Vrijheid in verbondenheid.”

Nobelhorst ontstaat door initiatieven van bewoners en ondernemers. Klik hier om meer te lezen over Nobelhorst.

Hoe gaan we die ondernemersruimte verdelen?

Naast Marjelle en Diana waren er nog zo’n 30 geïnteresseerden voor de 43 appartementen. In een maandelijkse brainstormsessie werden het afgelopen jaar alle ideeën concreet gemaakt. “Het leuke van deze bijeenkomsten was dat je je buren al echt leerde kennen voordat je er überhaupt woont. Uiteindelijk hebben we met z’n allen besloten dat 120 m2 ondernemersruimte verdeeld wordt in een muziekstudio, ontmoetingscafé annex flexwerkplek, een ruimte voor creatieve lessen en een kapsalon. Voor al deze ruimten zijn allemaal commissies waar de huurders/ondernemers over verdeeld zijn. Ik zit in de tuin- en kunstcommissie en straks ga ik iets doen in het ontmoetingscafé.”

Beetje pingelen op de gitaar

“Bij ‘t Nobelhuis hoort ook een heel toffe binnentuin. Uiteraard ook voor gezamenlijk gebruik. Ik zie al helemaal voor me hoe we hier op vrijdagmiddag met elkaar de week afsluiten onder het genot van een drankje. Misschien dat er iemand gitaar speelt… De inrichting van de binnentuin bepalen we met elkaar, net als hoe het kunstwerk eruit ziet dat straks de binnentuin siert. Samen en democratisch!”

“In ‘t Nobelhuis wonen allemaal mensen met een andere achtergrond, cultuur, geslacht en passie. Hier word je geaccepteerd zoals je bent.”

Fröbelen bij juf Diana

Na een flitsende fotoshoot voor ‘t Nobelhuis in aanbouw neem ik afscheid van Marjelle om vervolgens snel door te rijden naar basisschool De Polygoon in Almere Stad waar Diana knutsel-les geeft. Een big smile verschijnt op het gezicht van Diana als ze me ziet. Ik voel me gelijk blij worden. Wat een leuk mens en wat een sfeervol klaslokaal. Ik zou er als kind niet uit te slaan zijn. Overal zie ik fröbelmaterialen en mooie kunstwerkjes. Van de kinderen en van Diana. Want naast dat ze op vrijwillige basis lesgeeft, heeft ze haar eigen bedrijf ‘Natuurlijk-Wezen’ én maakt Diana zelf ook de leukste dingen.

't-Nobelhuis-Nobelhorst3

“Het liefst van robuuste materialen, zoals klei. Daarnaast geef ik ook mozaïek- en viltworkshops aan volwassenen en kinderen, doe aan kruidengeneeskunde en reiki en organiseer ik drumcirkels en meditaties.” Creativiteit ten top dus. Diana zit in bijna alle commissies en gaat zeker voor haar workshops één van de ruimten gebruiken. Wat mij betreft een aanwinst voor Nobelhorst.

“Vroeger was je op elkaar aangewezen, nu kies je ervoor.”

Eindelijke een eigen plek

Ik vraag Diana hoe ze zo in ‘t Nobelhuis terecht is gekomen. “Ik woon nu op kamers bij een heel aardig stel. Na 4 jaar is het tijd om uit te vliegen. Ik krijg steeds meer behoefte aan een eigen plek. Een vriendin van me attendeerde me op ‘t Nobelhuis. Precies wat ik zocht. Je doet het met elkaar, maar je hebt wel je eigen plek. Vroeger was je op elkaar aangewezen, nu kies je ervoor. Op een moderne manier terug naar toen.”

Ik heb nog één droom…

“Ik kom uit het Gooi, maar voel me helemaal op mijn plek in Almere. Zeker als ik straks in het mooie, groene Nobelhorst kom wonen. Ik heb een appartement op de begane grond toegewezen gekregen. Dat vind ik heel fijn, omdat ik een hondje heb. Ik kan echt niet wachten tot het zover is. Ooit wil ik nog mijn eigen huis gaan bouwen”, vertelt Diana op de valreep terwijl ze me een moodboard laat zien waar haar woondromen op staan. Ik hoop dat Diana’s droom uitkomt. Het is haar heel erg gegund.

Iets voor jou?

‘t Nobelhuis wordt in het dorpshart van Nobelhorst gebouwd. De contouren zijn al zichtbaar. Als het allemaal een beetje meezit, krijgen de bewoners in de zomer de sleutel. Er zijn nog 10 driekamerappartementen beschikbaar waarvoor we bewoners zoeken. Ben jij creatief, open minded, sociaal en ondernemend?  Laat dan van je horen én kom naar de wervingsavond op 7 december in Pannenkoekenhuis Smullen & Spelen. Vanaf 19.00 uur ben je welkom om meer informatie in te winnen. Zie ook het Facebookevent.

p.s. Mocht je nou denken, dit komt me bekend voor, maar heette ’t Nobelhuis niet ‘De Werkfabriek’? Dat klopt. De naam is op verzoek en in overleg met de nieuwe bewoners gewijzigd.

>> Volg Nobelsleven ook op FacebookInstagram of Twitter

>> Wil je de beste verhalen van Nobelsleven één keer per maand automatisch in je inbox? Laat dan onderaan dit artikel je e-mailadres achter.

Plaats hieronder je reactie