Zo bouw je een energieneutraal huis

Sebastiaan en Maria bouwden een energieneutraal huis in Nobelhorst

Je hebt er vast wel eens van gehoord: een energieneutraal huis. Maar hoe ziet dat er dan uit en wat merk je ervan (in je portemonnee)? De eerste kavelkopers van Nobelhorst hebben een energieneutraal huis gebouwd. Na mijn mail vol nieuwsgierigheid volgt een hartelijke uitnodiging van Sebastiaan Vos. “Je moet bij dat ene bewoonde huis zijn, schuin tegenover de Informatieschuur.”

Mijn auto parkeer ik voor de deur en ondertussen werp ik een blik op het huis én het uitzicht… wat heerlijk vrij. Sebastiaan en zijn vrouw kijken zo uit op het water voor de deur en de bossen. “Ja, daar genieten we nu nog volop van. Straks komen er wel huizen voor te staan, maar de afstand is groot, dus het vrije gevoel blijft”, licht Sebastiaan toe, terwijl we aan de eettafel gaan zitten.

Lekker buiten zitten in de tuinkamer

Ondertussen kijk ik rond. Wat is het mooi en licht. Het valt me weer op hoe klein ik me altijd voel in een nieuwbouwhuis. De bijna verdiepingshoge deuren en ramen benadrukken de hoogte. Aan het huis grenst een overdekt terras dat aan de binnenzijde een zonnige, mediterrane tint heeft. “Dat is onze tuinkamer. We zijn er echt super blij mee. Die kleur is op advies van de architect. Een beetje levendigheid te midden van de aardse sobere tinten en natuurlijke materialen.” Goede keuze, want het waterige zonnetje komt hierdoor toch net een tikkeltje enthousiaster binnen.

Een meedenkende architect

Het liefst hadden we een hutje op de hei gehad, maar we wilden Almere niet verlaten. In Almere Hout waren de kavels te duur en zo kwamen we in Nobelhorst terecht. Toen we deze kavel bemachtigd hadden, zijn we pas plannen gaan maken. We hadden gelijk een klik met ANA architecten. Toen onze plannen buiten ons budget bleken te vallen, kwamen zij met een tegenvoorstel, waardoor het toch mogelijk werd. Al onze woonideeën werden in een vorm gegoten. Letterlijk! Want bij onze tweede afspraak daar op kantoor stond daar een maquette van ons huis. Je snapt, we waren verkocht. De puntjes op de i hebben uiteindelijk geresulteerd in dit heerlijke, energie neutrale huis.” Behalve de zonnepanelen op het dak en het ontbreken van radiatoren zie ik niets bijzonders. Sebastiaan legt uit wat er allemaal gedaan is.

Energieneutraal-huis-1

Ons huis is een pilot

“We wilden graag een WKO-systeem. Simpel gezegd bewaar je opgewekte warmte uit de zomer in de grond, die je in de winter naar boven kunt halen om de vloer en het water te verwarmen. Helaas mag je in Almere niet heel diep in de grond boren. Samen met de gemeente hebben we een manier gevonden. We hebben geboord tot een diepte van 10 meter. Om toch voldoende kwijt te kunnen hebben we 28 boorpunten bij ons huis. Wij zijn een pilot en worden gemonitord. Als na 2 jaar blijkt dat alles zijn werk doet, willen Ymere en de gemeente nog zo’n 400 huishoudens in Nobelhorst dit systeem gaan aanbieden.

Energieneutraal-huis-2

Zelfvoorzienend én kostenvrij

“De warmtepomp in combinatie met zonnecollector, de zonnepanelen op het dak, de douche wtw (warmte terug winning), het wtw-balans ventilatiesysteem, de uitstekende isolatie en grote ramen met triple HR-glas zorgen ervoor dat we meer energie opwekken dan we verbruiken. We zijn nog wel aangesloten op het energienetwerk. In de toekomst wil ik daar ook vanaf. Dan zijn we helemaal zelfvoorzienend én kostenvrij. Nu betalen we nog vastrecht van zo’n € 20,-. Daarbij rekent de energieleverancier nog een klein bedrag per maand, omdat er eerst een jaar lang bewezen moet zijn dat we echt niets verbruiken van hun netwerk. Tesla heeft een mooi apparaat. Een soort superaccu, waar je zelf de energie in bewaart en die gebruikt wanneer nodig. De investeringen van de energie neutrale voorzieningen verdienen zich trouwens in een jaar of 10 á 15 terug.“

Energiecoöperatie

Samen met Anne Marie Osch van de gemeente en nog wat andere Nobelhorstbewoners is Sebastiaan aan het kijken of ze een energiecoöperatie op kunnen zetten. Een energiecoöperatie is een coöperatie die zich richt op het bevorderen van een duurzame energievoorziening. Dit heeft nogal wat voeten in aarde. Ook juridisch gezien. Maar de plannen liggen er. “Mogelijk kunnen we ons voor de ‘time being’ aansluiten bij de Groene Reus. Een andere energiecoöperatie in Almere.”

>> Volg Nobelhorst via facebook, twitter of instagram

>> Volg Nobelsleven ook op twitter, instagram, en pinterest

Plaats hieronder je reactie