5 tips om je tuin duurzaam in te richten

Onze auto’s zijn steeds duurzamer. Onze huizen ook. Maar hoe zit het eigenlijk met onze tuin? Maar weinig mensen weten dat je ook je tuin duurzaam kunt inrichten. Dat is goed voor het milieu, voor jezelf en voor je portemonnee. Maar hoe te beginnen? Dat vragen we aan Marjan Kootwijk.

Marjan Kootwijk heeft een hoveniersopleiding gevolgd. Marjan werkt bij Ymere waar ze adviseert bij groenprojecten. In Nobelhorst maken ze dankbaar gebruik van haar kennis. Zo is ze betrokken bij de inrichting van de tuin van ’t Nobelhuis en een tijdje geleden heeft Marjan de (tijdelijke) inrichting van het gebied rondom de Buurtschuur verzorgd.

1. Gebruik wat de natuur je brengt

“Vang regenwater op in een ton en gebruik dit water om in droge tijden je tuin te sproeien. Ook je snoeimateriaal, gras en blaadjes kun je verzamelen. Maak er een composthoop van wat je na een tijdje weer kunt in je tuin gebruiken om de structuur van de grond te verbeteren. Overigens is het ook heel goed voor je borders om het gevallen blad te laten liggen. Dit beschermt de grond en wortels in de winter, houdt in het vroege voorjaar het onkruid nog een beetje tegen en zorgt voor een betere structuur van de grond. Bovenal: gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Er zijn heel veel andere manieren om onkruid en ongedierte tegen te gaan.”

tuin duurzaam

2. Duurzame verlichting en materialen

“Gebruik bij voorkeur geen gewolmaniseerd hout of tropisch hardhout. Je schutting kun je ook uitvoeren met gevlochten wilgentakken of hagen. Wees creatief en bestraat je tuin niet volledig. Halfverharding zorgt voor een veel betere afwatering. Tegenwoordig is er heel mooie ledverlichting te koop of kies voor lampen die zichzelf opladen met zonlicht. Nog beter!”

3. Wees lief voor natuur en beestjes

“Zorg dat je gedurende het hele seizoen bloeiende planten in de tuin hebt. Daar geniet je zelf van. Daarbij zoeken bijen en vlinders al vroeg in het voorjaar naar voedsel. Dit vinden ze in jouw vlinderstruik, zonnehoed, sedum, hedera, lavendel, vingerhoedskruid en klaver. Je kunt ook nestkastjes en vetbolletjes ophangen, zodat de vogels makkelijker de winter doorkomen. Deze vogels vinden het trouwens ook heerlijk om een beschut plekje te vinden in jouw haag, struik met doorns, en vruchtdragende beplanting zoals lijsterbes, coniferen en bamboe.”

tuin duurzaam beestjes

4. Hergebruik materialen

“Natuurlijk kun je naar het tuincentrum gaan en alles nieuw kopen. Maar waarom zou je? Koop tegels via Marktplaats en gebruik takken om kleine afscheidingen te maken tussen verschillende tuinzones. Oud steigerhout doet het ook altijd goed in een tuin en misschien dat je nog wel iemand kent die wat stekjes wil afstaan.”

5. Kweek je eigen groenten en fruit

“Niets is zo duurzaam én lekker als fruit en groenten uit eigen tuin. Een moestuintje, fruitdragende bomen en vruchtdragende struiken mogen dus eigenlijk niet ontbreken in een duurzame tuin. Als je de beplanting een beetje afstemt met je buren, kun je ook nog groenten en fruit uitwisselen met elkaar. Zo eet je altijd vers en verantwoord uit eigen tuin.”

photo-1436196241329-0d398c562432

>> Ook leuk om te lezen: De 5 leukste Airbnb-plekken in Almere.

>> Wil je meer informatie ontvangen over NobelhorstSchrijf je in voor de nieuwsbrief

>> Volg Nobelsleven ook op FacebookInstagram of Twitter.

>> Wil je de beste verhalen van Nobelsleven één keer per maand automatisch in je inbox? Laat dan onderaan dit artikel je e-mailadres achter.

>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

Plaats hieronder je reactie