Met deze 7 tips schiet jij betere foto’s

De hete dagen hebben overduidelijk plaatsgemaakt voor herfst. Wat een bladeren vallen er van de bomen. Het begin van de herfst is altijd een van de mooiste momenten van het jaar voor mij: je ziet hoe mooi de natuur zich aanpast aan het nieuwe seizoen en daarbij de bomen van kleuren laat veranderen. Al die kleuren zijn natuurlijk hartstikke fancy om te fotograferen, maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je het plaatje mooi neerzet. Daarom zetten we, nog voordat alle bladeren vertrokken zijn, tips op een rij waarmee jij betere foto’s schiet.

Gebruik veel daglicht

Een telefoon maakt geen mooie foto’s in het donker. De reden is een technisch verhaal, maar de camera van een telefoon heeft meer licht nodig dan de camera van bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera. Gebruik dus veel licht. Bijvoorkeur daglicht. Schiet je foto’s altijd dichtbij het raam, je hebt dan vaak geen extra belichting nodig. Zoals op deze foto.

Is er weinig licht maar wil je toch een foto maken? Probeer dan zo met het licht te spelen, dat het een belangrijke rol in de foto gaat spelen. Je zult zien dat je een bijzondere foto krijgt. Zoals op de foto hieronder.

Zo min mogelijk diepte

Ga je met je telefoon aan de slag? Zorg dan dat er niet teveel diepte in je foto zit. Geen grote afstanden tussen het object voor in de foto en de achtergrond dus.

Dit is natuurlijk een domper, want voor echte fotografen is er niks leuker dan spelen met diepte. Maar waarom raden we het af? Je telefoon kan simpelweg geen diepte fotograferen – ook een technisch verhaal – dus foto’s met veel diepte zullen er heel plat uitzien. Bewaar diepte tot het moment dat je met een betere camera aan de slag kan. Zoals de foto hieronder. Deze foto is genomen met een spiegelreflexcamera.

Kies je kleuren

Denk goed na over de kleuren die je op je Instagram terug wilt laten komen. Wil je graag dat de kleuren er vanaf spatten of ga je voor een rustige look-and-feel waarbij wit de basis is? Wanneer je van te voren duidelijk weet wat je wil, helpt dit bij het maken van een foto. Zo zie je dat bij Urban Jungle Bloggers groen de boventoon voert.

fotografietips

Arja van Garderen van Interieurstyling kiest juist weer voor de zwart-witfoto’s, een combinatie wat een rustige uitstraling heeft.

Ga je voor veel kleuren of kies je helemaal niet? Dat komt het geheel aan foto’s al snel druk over en heb je kans dat mensen afhaken.

Kies een bijzondere hoek

Zorg dat een foto net wat anders wordt gefotografeerd dan anders. Is een boom het onderwerp van de foto? ‘Zet’ ‘m dan eens helemaal aan de rechterkant van het plaatje. En hoe komt de boom over als je helemaal vanaf de wortel naar boven fotografeert? Geef jezelf eens de opdracht om het onderwerp niet vanaf ooghoogte te fotograferen of niet in het midden van de foto te zetten. Eens kijken welke foto’s je dan maakt!

Get close

Wil je een foto spannender maken, ga dan eens aan de slag met de afstand. Zoals al eerder gezegd: de camera is geen fan van afstanden en dieptes, maar een close-up gaat prima. Wat zie je bij een close-up? Hoe komt een foto over? Er zijn weinig close-ups die niet de aandacht trekken.

Belichting, contract en scherpte aanpassen

Je hebt een foto geschoten, en nu? Veel foto’s komen net wat beter uit de verf wanneer je ze aanpast. Dit hoeft niet met behulp van complexe programma’s als Photoshop. Juist niet! Bewerken kan vaak al binnen een minuut gebeurd zijn. Open in Instagram je zojuist gemaakte foto. Ga naar de instellingen en kijk wat er gebeurt met je foto als je de belichting en het contrast aanpast. Je kunt veel details hiermee verduidelijken. Wanneer je met de scherpte gaat spelen, zie je dat de kleuren en belijning veel duidelijker naar voren komen. Ook hierin kun je weer een bepaalde stijl voor jezelf zoeken en die in al je foto’s laten terugkomen.

Do not flash

Wees alsjeblieft geen fan van de flits die standaard op de telefoon zit. Weinig foto’s worden er beter van de flits. Hoe komt dit? De kunst van het fotograferen met een flitser is het kiezen van de juiste sluitertijd en bij de juiste flitser. Nu heeft een telefoon niet de optie de sluitertijd aan te paasen. Daar gaat het dus al definitief mis. Het dichtstbijzijnde object op je foto pakt al het licht. Je flitser is wit en hard, en het dichtstbijzijnde object dus ook. En de achtergrond? Helaas, die zal alleen maar donkerder worden, omdat de camera zich focust op het witte gedeelte.

Een mooi voorbeeld van teveel flits.
Een mooi voorbeeld van teveel flits.

Oké top, nu heb je de juiste kennis om een foto maken. Go for it! In een volgend artikelen bespreken we de werking van Instagram! Volg ondertussen ook Nobelsleven op Instagram.

>> Volg Nobelsleven ook op FacebookInstagramPinterest of Twitter

>> Wil je de beste verhalen van Nobelsleven één keer per maand automatisch in je inbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

Plaats hieronder je reactie