Bankjescollectief: Ontmoet je buren in het grootste huiskamercafé

Ik woon in een heerlijke straat: het is er gezellig, je vindt er mensen van alle leeftijden en we letten op elkaar. En dat voelt voor mij fijn. Met de één drink ik een kopje thee en praten we over onze kinderen, met de ander maak ik een voortuinpraatje, weer een ander past op mijn katten als ik op vakantie ben. Een van mijn buurvrouwen mag ik zelfs rekenen tot een van mijn beste vriendinnen. Nu zal dit niet voor iedereen overal zo zijn. In de tijd dat ik in Amsterdam woonde was dit zeker niet het geval. Daar wist ik niet eens wie er twee deuren verder op woonden. Als buurtbewoners leefden wij hier erg langs elkaar heen.

Bankjescollectief

Dit moeten Jesse Jorg en Cathelijn de Reede ook gedacht hebben. Twee jaar geleden kwamen zij met een sociaal initiatief, namelijk de BankjesDagen. Het Bankjescollectief heeft als missie om iedereen aan te moedigen om hun stoep te gebruiken als gedeelde huiskamer. Zo ontstaat er een blijvende ontmoetingsplek waar buurgenoten elkaar kunnen ontmoeten. En het is bewezen, meer onderling contact in de buurt leidt namelijk ook tot meer hulp, vertrouwen en geluk. En met een kleine moeite lever je zo een bijdragen aan een prettigere buurt. Er ontstaan nieuwe ideeën voor de buurt en je maakt nieuwe contacten. Ik zeg doen!
Buren

Het BankjesSeizoen

Vanaf zondag 5 juni tot en met zondag 18 september wordt iedereen opgeroepen om de stoep te gaan gebruiken als gedeelde huiskamer. Het zogenaamde BankjesSeizoen. Het kan elke dag op elk moment. Ook dit jaar zijn er weer twee collectieve BankjesDagen: op 5 juni wordt het seizoen geopend en op zondag 18 september wordt deze afgesloten. Op de BankjesDagen kun je organiseren wat je wilt op jouw bankje. Begin je eigen breibankje, organiseer een salsales, serveer een gezellige buurtborrel of maak er een kinderfeest van? Het kan allemaal! Heb je geen bankje voor je huis? Geen probleem. Dan adopteer je een (gemeente) bankje bij je in de buurt op een pleintje of een park.

Bankjes bij jou in de buurt?

Op de website van het BankjesCollectief vind je alles over de bankjes die al geopend zijn bij jou in de buurt. Wil je zelf een bankje openen op 5 juni of 18 september? Het is niet moeilijk. Ga naar de website van het BankjesCollectief en klik rechts bovenin op: Open je bankje. Je mag zelf bepalen wat je aanbiedt op je bankje en wat de openingstijden zijn. Houd er wel rekening mee dat je bankje geen commercieel, politiek of religieus doel mag hebben. Je bent ook vrij om op andere dagen tijdens het BankjesSeizoen een bankje neer te zetten en hier iets te organiseren. Het BankjesCollectief heeft ook allerlei promotiemateriaal beschikbaar in hun shop om jouw bankje onder de aandacht te brengen.

Doe jij ook mee op 5 juni? Laat ons weten waar jij je bankje opent, dan zullen wij een beetje reclame voor je maken;)

>> Volg Nobelsleven ook op FacebookInstagram of Twitter.

>> Wil je de beste verhalen van Nobelsleven één keer per maand automatisch in je inbox? Laat dan onderaan dit artikel je e-mailadres achter.

>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

Plaats hieronder je reactie