Het energieneutrale huis van Sebastiaan verdient geld. Echt waar!

Sebastiaan en Maria lieten een energieneutraal huis bouwen in Nobelhorst. Inmiddels wonen ze alweer twee jaar met veel plezier in het dorp van Almere. Eerder interviewde ik Sebastiaan en vertelde hij alles over het bijzondere huis dat meer energie opwekt dan ze verbruiken. Maar wist je dat dit een pilot is die door intensieve samenwerking met de gemeente tot stand is gekomen?

Vandaag keer ik terug naar Sebastiaan en Maria. Anne Marie van Osch van de gemeente Almere is er ook. Anne Marie is een gezellige spraakwaterval die met passie duurzame projecten in Almere begeleidt. Enthousiast vertellen ze wat er allemaal kwam kijken bij de bouw van dit huis én of de pilot geslaagd is.

Groen hart

Sebastiaan: “Als je zelf bouwt, kun je alles voor de toekomst bepalen. Wij dragen de natuur een warm hart toe en wilden daarom een energieneutraal huis. Je kunt een huis energiezuinig maken met zonnepanelen, een warmte terugwinsysteem en uitstekende isolatie. Maar voor een energieneutraal huis is er meer nodig. Een WKO-systeem bijvoorbeeld”. Een WKO-systeem slaat warmte op in het water van de zandlagen. Op het moment dat het water nodig is, wordt dit water omhoog gepompt.

Veilig grondwater

Anne Marie vult aan: “Voor warmte-koudeopslag moet je diepe gaten boren, meestal zo’n 60 meter of meer. Dat mag niet in Almere. Deze grond is door de provincie aangewezen als boringsvrije grond, om bij rampen als Tsjernobyl altijd een plek in Nederland te hebben waar het drinkwater 100% veilig is en op geen enkele manier in verbinding staat met andere kanalen.”

29 gaten!

Samen met diverse specialisten en de TU Delft ging dit team aan de slag om dromen te verwezenlijken. De pilot moest betaalbaar, flexibel en veilig zijn. Anne Marie: “Het was een fantastisch leuk traject, waarin allerlei mogelijkheden werden onderzocht. Uiteindelijk kwamen we met het plan om in plaats van één enkele diepe boring meerdere ondiepe boringen (10 meter) te doen. We zochten een testlocatie en Sebastiaan en Maria boden hun kavel daarvoor aan. Begin 2014 werden er maar liefst 29 gaten geboord op een toen nog lege kavel. Deze boorgaten zijn met een lussensysteem aan elkaar verbonden.”

grond_kabels_zonderdatum

Pilot geslaagd

Vandaag de dag kunnen we zeggen dat de pilot geslaagd is. De grond houdt zich goed en het huis wekt meer energie op dan het verbruikt. Maria en Sebastiaan maken € 300,- winst per jaar. Vroeger had het stel € 1800,- aan energie-/ stookkosten per jaar. Dat wil zeggen dat de gemaakte investering zich binnen 10 jaar terugverdient. Daarbij zijn de energiebesparende maatregelen vaak mee te financieren in je hypotheek. Het loont dus echt de moeite! Als je geluk hebt, kun je ook gebruikmaken van subsidie.

“We wilden niet rijk worden, we hebben gewoon een groen hart.”

De tip van Sebastiaan

“Wil jij ook een energieneutraal huis bouwen? Zorg dan dat je je omringt door experts. Niet alleen duurzaamheidsspecialisten die alles weten van de nodige maatregelen, ook een architect die dit weet te verenigen in een passend ontwerp is cruciaal. Wij hebben nu een heel mooi, comfortabel huis dat in alle opzichten bij ons past en daar gaan we nog heel lang van genieten.”

Ook nieuwsgierig naar een woonhuis in Nobelhorst? Bekijk dan nu het complete woonaanbod.

>> Volg Nobelsleven ook op FacebookInstagramPinterest of Twitter

>> Wil je de beste verhalen van Nobelsleven één keer per maand automatisch in je inbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

Plaats hieronder je reactie