Kim maakt van gezond eten haar missie

Kim wil anderen inspireren gezond te eten. Wij kunnen wel wat advies gebruiken.

“Ik heb een geweldig initiatief waar ik mezelf voor inzet. Misschien een leuk item voor Nobelsleven? Met dit voorstel begint Kim Pool haar mail.

Kim-en-Manou-NobelhorstZe vervolgt: “Ik ben ambassadeur voor Niet Te Verteren. Samen met schooldirecties, leerlingen en ouders willen we de discussie op gang brengen over wat nou écht gezonde voeding is.” Naast scholen wil Kim ook haar familie overtuigen van het belang van gezond eten. En nu dus ook de lezers van Nobelsleven!

Ik ben gelijk geboeid en gooi het idee in ons redactieoverleg. “Doen!” Een paar mailtjes over en weer en het is zover. Ik bel met een heel enthousiaste Kim.

Niet Te Verteren van Cors van den Berg

Ik hoef Kim weinig te vragen. Ze begint bij het begin. “Een tijd geleden viel mijn oog op een artikel in de Almere Dichtbij. Het ging over het boek ‘Niet te verteren’ van Cors van den Berg. Ik heb het boek gekocht. De visie en missie van Cors pakten me gelijk. Dit wil ik! Hier sta ik achter! Hier wil ik me voor inzetten! Ik heb altijd een passie voor voeding en een gezonde leefstijl gehad.

“Je kunt overal informatie vinden. Doe ermee wat jij wilt. Jouw manier is de goede. Als je maar nadenkt over wat je eet.”

Ik ben echt geen saaie muts hoor, ik geniet van het leven en af en toe snoepen en snaaien is prima, maar de basis moet wel goed zijn. Als ambassadeur vind ik het een uitdaging om iemand een aantal ideeën te geven, waardoor partner en kinderen nieuwsgierig raken en uiteindelijk mee gaan met de gezonde stroming.”

Geef kinderen spelenderwijs een basis mee

Kim geeft aan dat ze ziet dat er nog heel veel onwetendheid is onder de mensen. Er wordt gedacht dat alles wat er in onze supermarkten ligt, goed voor ons is. “Het boek van Cors geeft je een stukje basiskennis mee. Na het lezen weet je precies wat er in ons eten zit. Stap 1 is genomen. Maar dan? Oude gewoontes leer je niet zomaar af. Daarbij heb je wellicht nog wat familieleden te overtuigen. Ik heb ervaren dat je vanuit oprecht enthousiasme heel veel kunt bereiken. Vertel erover, laat zien wat anders kan en neem vooral de kinderen mee in het proces. Spelenderwijs geef je ze een superbelangrijke basis mee, waar ze de rest van hun leven wat aan hebben.”

Praat over eten, experimenteer en varieer

Als ik Kim dit hoor zeggen, moet ik aan mezelf denken. Toen ik geboren werd, waren mijn ouders nog hippies. Muurschilderingen, druipkaarsen, kussens op de grond, wierook en veel muziek. Dat was de setting. Ook qua eten was het bij ons niet ‘normaal’, vond men toen. We aten macrobiotisch, yin-yang en vegetarisch. Mijn eerste ontmoeting met een knakworst was op een kinderfeestje.

“Het wordt veel aantrekkelijker om iets te eten als je het zelf hebt gemaakt!”

Ik heb mezelf geen eetbeperkingen opgelegd. Ik eet alles en drink gewoon lekker een wijntje. Wel ben ik me er elke dag bewust van wat ik eet. Aan kant-en-klaar doe ik niet vaak en mijn (pasta)sauzen komen niet uit een potje. Mijn eetstijl is van nature gezond en dat geef ik weer door aan mijn familie. We praten erover, experimenteren en variëren. Heel normaal voor mij. Omdat het me met de paplepel is ingegoten. En dat is nu precies wat Kim haar dochter en andere kinderen mee wil geven. Ik sta er 100% achter.

Wat je maakt, wil je ook graag eten

Kim: “Mijn dochter, Manoe, vindt het altijd een hele beleving om op diverse leuke markten en natuurwinkels in Almere biologische boodschappen te doen. Vervolgens helpt ze mee met het snijden van de boontjes en het maken van de sapjes. En nog veel beter: dat wat ze maakt, wil ze ook graag eten!”

Een biologische markt in Nobelhorst

Kim woont nu een jaar in Nobelhorst. “Ik woon hier heerlijk en geniet van het leuke contact met mijn buurvrouw die 2 dochters heeft.” Kim is al helemaal ingeburgerd, want net als veel bewoners zet zij zich in om van dit nieuwe woongebied en leuk eigen dorpje te maken.

“We spelen met het idee om een biologische markt in Nobelhorst op te zetten. Misschien een idee voor de nieuwe buurtkavel in de Bosrandbuurt? Een grote kapschuur met vaste marktkramen… Ik zie al helemaal voor me dat bewoners eigen oogst uit de moestuin gaan verkopen. Of dat de lokale boeren aardappelen en uien aanbieden tegen aantrekkelijke prijzen. Ook zijn er veel fruittelers en kassen in de polder, dus aanbod genoeg!”

Vind je het plan voor een biologische markt in Nobelhorst ook zo leuk? Mail ons dan op rico [at] nobelsleven.nl, dan verbinden wij je met Kim of plaats een reactie onderaan deze pagina.

>> Wil je meer informatie ontvangen over Nobelhorst? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

>> Volg Nobelsleven ook op FacebookInstagram of Twitter

>> Wil je de beste verhalen van Nobelsleven één keer per maand automatisch in je inbox? Laat dan onderaan dit artikel je e-mailadres achter.

>> Deel dit artikel met je vrienden en relaties via de de sharebuttons hieronder

Plaats hieronder je reactie