Waar komt dat vee in Nobelhorst vandaan?

In het dorp Nobelhorst kennen noabers (buren in het dialect) elkaar. Het is een hechte gemeenschap die gestaag groeit. Inmiddels stijgt niet alleen het aantal huishoudens in Nobelhorst maar is er ook vee in het jonge Almeerse dorp. Zo staan er schapen bij het pannenkoekenhuis Smullen en Spelen en op Vitens Reinwaterkelder.

Heb je je eens afgevraagd van wie deze dieren zijn? Wie houdt deze dieren zo dichtbij de woningen? Dat zijn wij, Wilbert en Evelien. Wij stellen ons graag aan je voor!

vee
Evelien met een van de Lakenvelders

We boer’n in Almere

Wij zijn Wilbert Gijsberts (30) en Evelien Navis (27), beiden opgegroeid en woonachtig in Almere. Wij hebben beiden een baan buitenshuis, maar het boerenleven trekt ons sterk. We komen ook beiden uit families met een agrarische achtergrond. Het spreekwoord ‘bloed kruipt waar het niet gaan kan’ klopt inderdaad, want sinds 2014 zijn wij gestart met het houden van vee. Eerst een paar schapen en koeien, maar het aantal dieren groeit.

Almere is een stad met veel mogelijkheden, zeker op het gebied van groen/agrarisch ondernemen. Wij houden op dit moment twee soorten schapenrassen (Hampshire Down en Swifters) en het Oud-Hollandse koeienras de Lakenvelder. Met heel veel plezier, aandacht en tijd verzorgen wij onze dieren.

Bewust lokaal boer’n

Voor ons is het belangrijk om dichtbij, of zelfs in, de stad vee te houden en te boeren. We vinden het leuk als kinderen kunnen knuffelen met onze schapen en dat de automobilist vanaf de snelweg onze koeien kan zien staan. Boeren zijn heel belangrijk voor de productie van voedsel, maar sommige mensen in de stad weten (te) weinig van het boerenleven. Dit leidt soms tot vragen of zelfs onbegrip. Wat doet de boer daar toch met die machines? Welke zorg heeft schaap met lam eigenlijk nodig?

Wij brengen het boerenleven graag weer een beetje naar de stad. Onze dieren zijn niet alleen een mooie natuurlijke verrijking van het stadsgroen, maar creëren hopelijk ook een stukje begrip en kennis van het boerenleven. Wist je bijvoorbeeld dat wij vanaf mei tot september bezig met het maaien van het gras zodat wij in de winter voldoende voer hebben voor de dieren? Daarom zie je ook de verschillende machines op het land en door de stad rijden.

vee
Wilbert bekijkt het gemaaide gras
Benieuwd geworden?

Komende tijd zullen we regelmatig bloggen over ons vee en onze activiteiten in Nobelhorst en Almere. Heb je een vraag aan ons? Stel ze gerust via de reactiemogelijkheid onder aan deze pagina.

>> Volg Nobelsleven ook op FacebookInstagramPinterest of Twitter

>> Wil je de beste verhalen van Nobelsleven één keer per maand automatisch in je inbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

Plaats hieronder je reactie