Maak kennis met gastblogger Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers – hierboven op de foto met zijn vrouw en zoon – wandelt vaak met zijn vrouw en twee honden in Nobelhorst. Hij gaat naar Pannenkoekenrestaurant Smullen en Spelen met zijn kleindochter. Als gastblogger schrijft hij nu ook voor Nobelsleven én hij is vanuit zijn werk betrokken bij de realisatie van bedrijven en van woon-werkhuizen op de zelfbouwkavels. Hoog tijd om kennis te maken met de man die zo verweven is met het nieuwe woongebied. Op het ondernemersplein in het Stadhuis ontmoet ik Frans: warm, open en met een opvallende bos krullen. Frans vertelt gepassioneerd over zijn werk, yoga, zijn privéleven en vernieuwende producten om nog gezonder te leven.

Als het maar persoonlijk is

Frans is adviseur Economische Zaken. Hij legt uit: “Bedrijven komen bij mij met een vraag. Ik zoek de behoefte achter deze vraag om zo tot de kern te komen en beter te kunnen helpen. Ik heb diverse dossiers in behandeling. Die dossiers hebben bij mij geen nummer, maar een naam en een gezicht. Dat persoonlijke aspect vind ik heel belangrijk. In alles! Zie mij als de schakel tussen bedrijven en de gemeente. Ik ‘tolk’, verbind, en moedig aan waar nodig. Dit werk doe ik nu al 13,5 jaar. Sinds kort houd ik me ook bezig met de bedrijfskavels en de zelfbouwkavels in Nobelhorst voor mensen die een woon-werkhuis willen bouwen.

We woonden altijd in Den Helder. Door mijn werk is Almere als woonplaats op ons netvlies gekomen. In Tussen de Vaarten vonden we een pand met bedrijfsruimte. Ideaal. Want daarmee kon ik een droom verwezenlijken.”

Van een behoefte naar een leefstijl

Heel wat jaren geleden – ik denk 15 – waren we erg druk en vond mijn vrouw (Astrid) dat het tijd werd voor kwaliteitstijd. Yoga werd het. Ik was vrij snel verkocht. Astrid vond het minder. Vooral mijn gesnurk tijdens de lessen stoorde haar. Op enig moment kwam ik op een punt in mijn leven dat ik meer wilde. Diepgang! De ‘school’ waar ik yogalessen volgde, bood aan om de basisopleiding ‘yoga’ te doen. Dat sloot mooi aan bij mijn wens. De docentenopleiding volgde ik daarna en voor ik het wist stond ik meerdere dagen per week voor de klas. Ik vind het geweldig. Nog steeds. Want inmiddels heb ik mijn eigen yogaschool Ganesha in Almere kunnen openen. Met dank aan het huis met bedrijfspand. Nu geef ik verdeeld over 6 dagen 10 lessen per week.”

Zoek jij net als Frans een plek om wonen en werken te combineren?

Dan heeft Lydia Putter van de Gemeente Almere een gouden tip voor jou.

>> Lees verder

De liefde van mijn leven

“Astrid is mijn muze, inspiratiebron en degene die me remt. Zij is de vleesgeworden liefde. Mijn maatje door dik en dun. We zijn al 100 jaar samen en hebben drie prachtige kinderen in de leeftijd van 26 tot 35 jaar. Onze kleindochter is 7 jaar. Wat een rijkdom. Astrid doet niet actief aan yoga, maar ze maakt wel alles mogelijk door belangrijke dingen rondom de lessen en de locatie te regelen.”

Geen medicijnen meer nodig door goede voeding en supplementen.

Gezond is onze leefstijl

“We hebben een grote moestuin waarin we eigen groenten en kruiden kweken. Gezond leven, goed (biologische en vegetarisch) eten maakt onlosmakelijk onderdeel uit van ons leven. Het was dan ook bijna logisch dat we ons bezighouden met de verkoop van voedingssupplementen en vitamines (Vitaal Almere). Als we er wat mee verdienen is het mooi. Voor ons heeft het zijn winst al opgebracht. Astrid heeft geen medicijnen meer nodig voor haar astma en ook van haar artrose heeft ze veel minder last.

Waarom schrijf je?

Tot slot wil ik nog weten hoe Frans er zo bijgekomen is om te schrijven. “Ik doe mijn hele leven niet anders. Van reisverhalen tot andere dingen. Mensen vonden het altijd leuk om te lezen en omdat ik me verbonden voel met Nobelhorst, leek het me leuk te schrijven voor het blog.” Benieuwd naar de verhalen van Frans? Je leest ze hier!

>> Vond je dit artikel leuk? Lees dan ook eens: Door de ogen van kinderen: een speeltuin

>> Volg Nobelsleven ook op FacebookInstagramPinterest of Twitter

>> Wil je de beste verhalen van Nobelsleven één keer per maand automatisch in je inbox? Laat dan onderaan dit artikel je e-mailadres achter.

>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

Plaats hieronder je reactie