Nobelhorst viert de Nationale Boomfeestdag

boomfeestdagOp woensdag 16 maart is het Nationale Boomfeestdag. In Nobelhorst vieren ze dit. Ongeveer 35 kinderen van Sterrenschool Het Universum planten samen met wethouder Frits Huis de eerste vijf lindes langs de Marie Curielaan bij de Melkfabriek in het dorp van Almere.

In deze week wordt er ook gestart met het beplanten van de lanen in Nobelhorst. Landschapsarchitect Christiaan Pfeiffer weet er alles van. Op een zonnige maandagmiddag spreek ik met hem af en vertelt hij beeldend over het groener wordende Nobelhorst.

Een laan vol lindes

Lindes-in-Nobelhorst

“De lindes (Tilia tomentosa ‘Szeleste’) die we gaan planten worden ook wel de zilverlinde genoemd.” Christiaan toont de beelden. Mooi! Ik kan me voorstellen dat het een prachtig beeld oplevert als de hele Marie Curielaan gesierd wordt door deze bomen.

Waarom een lindeboom?

Christiaan vervolgt: “We hebben voor de linde gekozen omdat het een inheemse boomsoort is met een goede ecologische waarde. Daarmee bedoel ik dat hij aantrekkelijk is voor bijen en vogels. Daarbij doet de linde het goed langs een straat of een laan. Deze boom kan namelijk prima tegen droogte en groeit goed in de verharding. De lindes kunnen wel 20 meter hoog worden. Het blad is donkergroen met een wittige onderzijden. In de herfst kleurt deze linde lichtgeel en blijft lang in het blad staan. Wat mij betreft dus de beste keuze voor deze laan.”

Bomen-in-Nobelhorst

Winter weg, de beuk erin

Naast de aanplant van de lindes aan de Marie Curielaan worden ook de beuken aan de Nobelweg in de grond gezet. “We hebben gekozen voor een bijzondere beuk die zijn oorsprong vindt bij Paleis het Loo. Deze beuk heeft een mooiere groeiwijze, zodat die deze laan op prachtige wijze karakter zal geven. De goede, stevige kroon beperkt het onderhoud. Heel duurzaam dus.”

Nog even geduld voor het eindresultaat

Linde“De beuken die we nu planten, hebben wel wat weg van een struik, doordat de volledige stam ‘geveerd’ is. Daarmee bedoel ik dat de takken doorlopen tot op de grond. Dit heeft de beuk nodig, omdat de stam gevoelig is voor zonlicht. Pas als de kruin groot genoeg is, worden de beuken langzaam opgekroond, waardoor de boom steeds meer zijn uiteindelijke vorm krijgt.”

Het toeval wil dat ik zo’n beuk in wording spot, als ik terugrij naar huis. Ik maak er een foto van om mijn uitleg te illustreren.

Misverstandje uit de wegruimen

“Wist je trouwens dat een beukenhaag niet van een haagbeuk gemaakt hoort te zijn. De haagbeuk Carpinus betulus verliest namelijk zijn blad in de winter en dat wil je niet. Voor een beukenhaag kies je een Fagus sylvatica (de gewone beuk)”, aldus Christiaan. Ik vind zijn uitleg zeer vermakelijk. Eigenlijk ken ik niemand die op zo’n leuke manier over de flora en fauna kan vertellen.

Wil de Nationale Boomfeestdag in Nobelhorst meemaken? Check dan de website van Almere Hout voor het programma.

>> Wil je meer informatie ontvangen over Nobelhorst? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

>> Volg Nobelsleven ook op FacebookInstagram, Pinterest of Twitter

>> Wil je de beste verhalen van Nobelsleven één keer per maand automatisch in je inbox? Laat dan onderaan dit artikel je e-mailadres achter.

>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder

Plaats hieronder je reactie