Het verhaal van de eerste stadsboer van Almere

Boer Navis is de eerste stadsboer van Almere. Grond waar even niets mee gebeurt, pacht hij van de gemeente Almere. Hierop verbouwt hij uien, aardappels, graan en bloemen. De tijdelijke bebouwing ‘kleurt’ de braakliggende grond zorgt ook voor levendigheid door bijbehorende oogstfeesten en de aanleg van bijvoorbeeld maisdoolhof. Win-win dus en daarmee heel duurzaam.

De nuchtere man

Het is nog vroeg als ik arriveer. Boer Navis, of Herman, zoals ik hem mag noemen, glimlacht. Ik ontspan en we beginnen te praten. Met een humoristische nuchterheid vertelt Herman over zijn leven, zijn dromen en Almere.

“Ik droomde van tropische oorden en belandde in de polder”

“Ik ben een boerenzoon uit de Achterhoek. Vroeger wilde ik al boer worden. Het liefst in een tropisch land. Het lot besloot anders. Het bedrijf van mijn vader was net iets te klein om al zijn kinderen aan het werk te houden. Ik ging leren en kwam uiteindelijk bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders terecht. In Almere! Ik gruwelde bij het idee. Dat was tenslotte allesbehalve tropisch. Grappig genoeg bleek de praktijk anders. Ik vond en vind het hier fantastisch. De ruimte en vrijheid zoals je die in Almere ervaart, is ongekend.”

Over Herman Navis

In 1980 verhuisde boer Navis naar Almere Haven. Zijn werk achterna. 30 jaar geleden startte hij met akkerbouw, 10 jaar later kocht hij zijn eigen boerderij waar hij in 2006 ook is gaan wonen. Boer Navis heeft 2 dochters: Evelien en Karen. Zij zitten ook in het boerenvak. Karen woont samen met een boer midden in de polder en Evelien is afgestudeerd veearts en veehouder. De schapen van Evelien en haar vriend grazen op het Vitensterrein (vlak naast de Reinwaterbuurt) en in de speeltuin van Smullen & Spelen.

“Ik ben zo blij dat ik toch nog boer ben geworden. Mijn vader was apetrots.”

Pionieren zoals vroeger

Herman heeft op diverse plekken in Almere akkergrond waar hij verschillende gewassen verbouwt. De stadsboer een bijzondere band met Nobelhorst. “Hier krijg ik weer dat pioniersgevoel dat ik ook had toen ik in Almere Haven kwam wonen. Het is echt dorps en geen straatje is gelijk. De langzame, organische groei maakt dat je hier ook een beetje pioniert en dat spreekt me erg aan.”

Slootje springen

stadsboer Navis

“Ik ben nu 63. Of ik binnenkort met pensioen ga? Nee! Ik vind mijn werk veel te leuk. Voorlopig blijf ik lekker aardappels, uien, mais en hyacinten in Nobelhorst verbouwen. Wil je de hyacinten trouwens zien? Ze staan prachtig in bloei!” Dat laat ik me geen twee keer vragen. Met mijn auto rijden we naar het veld langs de snelweg. Meterslang paars, roze, wit. Schitterend! De perfecte plek voor een foto. Maar dan moeten we wel eerst slootje springen. Ik kijk en schat in. Dat zou wel eens een nat voetje kunnen worden. Galant gaat Herman voor en pakt mijn hand. Na een kleine fotosessie en een praatje met wat andere boeren gaan we weer. Leuk zo’n kijkje in de keuken van het boerenleven.

“’s Avonds zit ik op de trekker als er gerooid moet worden.”

Smaakt dit naar meer?

Wil jij ook de pure smaak proeven van het boerenleven? Houd dan de oogstfeesten van Boer Navis in de gaten via onze facebookpagina. Hij deelt dan gratis aardappels en uien uit.

>> Volg Nobelsleven ook op FacebookInstagram of Twitter.

>> Wil je de beste verhalen van Nobelsleven één keer per maand automatisch in je inbox? Laat dan onderaan dit artikel je e-mailadres achter.

>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

Plaats hieronder je reactie