Oebele bouwt een duurzaam woon-werkhuis in Almere

Oebele Hoekstra is milieuarchitect. Een interessante combinatie als je het mij vraagt. Hij combineert de architectuur van een huis met de nieuwste duurzame features. En eigenlijk vindt Oebele die duurzaamheid veel belangrijker dan het uiterlijk van een huis. Waarom hij dat vindt, lees je in dit artikel.

Een woon-werkhuis in Tussen de Vaarten

Oebele heeft dus de vakkennis in huis. Daarbij kan hij uit eigen ervaring meepraten. In 2006 bouwde hij zijn eigen woon-werkhuis in Tussen de Vaarten. Een pand van maar liefst 450 m². Vandaag bezoek ik hem. We gaan aan de eettafel zitten in de keuken annex woonkamer. Of zitten we in de tuin? De heerlijk lichte ruimte is aan 3 zijdes omgeven door ramen, waardoor niets een vrij uitzicht in de weg staat. “We zijn gek op tuinieren en buiten zijn, vandaar!”, verklaart Oebele.

Wonen en werken in één pand

De koffie staat op tafel en enthousiast begint de 54-jarige architect te vertellen. “10 jaar geleden had ik een architectenbureau met 7 mensen in dienst. Daar hoorde een passende werkruimte bij. De combinatie van wonen en werken in één pand sprak me altijd al erg aan. Daarom hebben we dit huis laten bouwen. Heel bewust koos ik toen voor een heel duidelijke scheiding tussen wonen en werken. Gelukkig maar, want toen de crisis op zijn hevigst was, viel al het werk weg. Ik moest iedereen laten gaan en in mijn ééntje verder. Even slikken en opnieuw beginnen. Nu gaat het weer hartstikke goed, maar ik blijf lekker ZZP’er. De vrijheid bevalt me wel. Ik werk vooral aan de keukentafel of bij de klant. De bedrijfsruimte heb ik uitstekend kunnen verhuren.”

Woonexpeditie-Nobelhorst-AlmereOndernemen in Nobelhorst

Ondernemen is op veel plekken in Nobelhorst mogelijk. Op de ondernemerskavels aan de lanen waar de winkels en de huizen zijn, maar ook op kleine bedrijventerreinen in de wijk. Lees meer over ondernemen in Nobelhorst.

Energielabel A

Opvallend aan het woon-werkhuis van Oebele is het duurzame karakter. Ruim 10 jaar geleden was hij vooruitstrevend bezig. Met een WKO-systeem, een warmtepomp, vloerverwarming, een zonneboiler, een warmte-terugwin-systeem en een uitstekende isolatie is dit huis zeer energiezuinig. “Als ik nog zonnepanelen op het dak zou leggen, kunnen we volledig in onze eigen energiebehoefte voorzien. Maar desondanks heeft dit huis nu reeds een energielabel ‘A’.”

“Een huis dat meer energie opwekt dan het verbruikt, zonder kostbare installaties. Hoe ideaal is dat!”

Een goede isolatie maakt het verschil

“Tegenwoordig zijn er nog meer mogelijkheden om een huis duurzaam en zuinig in energieverbruik te maken. Ik heb laatst een huis ontworpen dat zo goed geïsoleerd is dat er geen verwarming meer nodig is. Voor de vorm hebben de eigenaren een paar stroken vloerverwarming neergelegd. Het bijzondere is dat dit huis – zonder warmtepomp en zonnepanelen – meer warmte produceert dan de eigenaren verbruiken. Dit overschot aan warmte gebruiken ze via een ventilatiesysteem om water op te warmen.”

Functionaliteit wint

Oebele is geen architect van de mooie plaatjes. Hij heeft ze ook niet, blijkt als ik erom vraag. “Natuurlijk ontwerp ik huizen die de eigenaren mooi vinden. Maar het uiterlijk van een woon-werkhuis is bij mij een sluitpost. Ik werk van binnen naar buiten. Van wensen naar functionaliteit! Ligging, bezonning en manieren om het huis duurzaam en energiezuinig te maken, vind ik veel belangrijker. De buitenkant vormt zich dan vanzelf. Dit is het sausje.”

“Ik werk voor ontwikkelaars, particulieren en bedrijven. Je leert elkaar heel goed kennen tijdens het zelfbouwproces. Het leuke is dat ik daardoor met bijna alle particulieren nog contact heb.”

Laat jij je inspireren door Oebele?

Ben jij ook zo benieuwd wat Oebele kan met jouw wensen voor een woon-werkhuis? Kijk dan op zijn website of bel Oebele op telefoonnummer: 036 535 4971. Lees ook meer informatie over ondernemen in Nobelhorst.

Plaats hieronder je reactie