Zonder groen dak geen groen huis

Ga je zelf een huis bouwen? Dan is dat de uitgelezen kans om het vanaf het begin helemaal goed te doen. Je kiest voor een optimale indeling en het ontwerp past helemaal bij jouw smaak. Maar heb je al nagedacht over de manier waarop je je huis gaat verwarmen en hoe je aan je energie komt? Jeroen Roeloffzen van Overmorgen heeft een aantal heel nuttige tips, blijkt als ik hem spreek.

Wat is er allemaal mogelijk?

Jeroen brandt los. “Je kunt kiezen voor zonnepanelen, de meest bekende duurzame maatregel. Hiermee wek je elektra op. Met zonnecollectoren wek je warmte op, waarmee je kunt voorzien in je gasverbruik. Als je bedenkt dat driekwart van je energierekening gas betreft, zijn zonnecollectoren heel aantrekkelijk. Ze zijn wel duurder. Een combinatie van zonnecollectoren en zonnepanelen zou het beste zijn. Deze zijn er wel, maar de ontwikkeling bevindt zich nog in de experimentele fase. Een andere optie is een warmtepomp. Ook hiermee kun je je huis verwarmen. Liever een natuurlijke manier van energie besparen? Kies voor een sedumdakbedekking.”

Tip 1: Ga je zelf een huis bouwen? Denk op zijn minst na over duurzame energievoorziening

Deze investering verdien je in 8 tot 10 jaar terug.
“De kosten van duurzame maatregelen zijn vaak voor mensen reden om het niet te doen. Zonde. Want je investering heb je er al na 8 tot 10 jaar uit en dan ga je dus geld verdienen. Zo’n rendement heb je niet als je geld op een spaarrekening zet hoor. Dit jaar kun je vanuit het rijk nog subsidie krijgen en er zijn tegenwoordig veel banken die ‘groen’ bouwen stimuleren en daardoor 106% willen financieren. De kosten van de zonnepanelen, zonnecollectoren of warmtepomp verwerk je in je hypotheek. En nog een reden: het blijkt ook dat huizen met zonnepanelen beter verkopen.”

Tip 2: Laat je adviseren

Op www.almeregeeftenergie.nl vind je heel veel nuttige informatie, ook over subsidieregelingen. Daarbij kun je via deze site in contact komen met duurzaamheidsadviseurs van de gemeente. Ze helpen je graag.

Eerst de techniek, dan het ontwerp

Jeroen geeft aan dat het heel belangrijk is om, voor dat je gaat ontwerpen!!, te bepalen of je duurzame energievoorziening via je dak wilt. “Dit heeft namelijk invloed op je ontwerp. Zo is het heel belangrijk dat je dak een optimale zonoriëntatie heeft en in huis moeten ook de nodige maatregelen getroffen worden. Een stroomvoorziening bij je dak is het begin. Maar kies je voor een warmtepomp of zonnecollectoren, dan moeten er meer maatregelen getroffen worden. Deze systemen verwarmen namelijk via laagtemperatuur en dat betekent dat je huis verwarmd moet worden via vloerverwarming.”

Tip 3: Sedum op je dak

Bedenk voordat je begint met ontwerpen welke duurzame energievoorzieningen je wilt treffen. “Zoals ik al zei, je kunt ook kiezen voor een sedumdakbedekking. Ziet er erg mooi uit en het helpt warmte vast te houden in de winter. Daarbij zorgt het voor koeling in de zomer én een goede wateropvang. Sedum, eventueel in combinatie met zonnepanelen is wel heel zwaar. Houd daar dus goed rekening mee in je constructie, ontwerp en de bouw.

Tip 4: Besluit je nu nog geen maatregelen te treffen, maar wil je dit in de toekomst wel?

Laat dan alvast een loze leiding aanleggen richting je dak. De kosten hiervan zijn veel lager dan als je dit later doet.

Overmorgen

Jeroen is één van de 4 eigenaren van Overmorgen. Hij heeft veel duurzaam advieswerk voor de gemeente gedaan en is ook betrokken geweest bij Nobelhorst. Overmorgen werkt op een doortastende, verbindende en gedurfde manier aan een mooie en prettige leefomgeving. De ruimtelijke ontwikkeling zit vol met nieuwe uitdagingen, de wereld is veranderd. Met passie gaan zij die uitdagingen aan.

Tip 5: Bekijk de VPRO-uitzending ‘Tegenlicht’ van 13 maart over de voordelen van duurzame energievoorzieningen

Hierin wordt de toekomst van de duurzame energievoorzieningen besproken. En welke rol zullen ze spelen in de economie? Met deze aflevering ben je meer op de hoogte van de toekomst van duurzame energievoorzieningen.

Richt jij je huis al duurzaam in? Deel jouw visie in een comment.

>> Volg Nobelsleven ook op FacebookInstagramPinterest of Twitter
>> Wil je de beste verhalen van Nobelsleven één keer per maand automatisch in je inbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

Plaats hieronder je reactie