4 tips voor het bouwen van je eigen huis – door Kirsten en Jurriaan

Kirsten en Jurriaan Vlaanderen bouwen hun droomhuis op een zelfbouwkavel in Nobelhorst. Hoe werkt dat nou, dat zelfbouwen? Waar moet je op letten en hoe leuk is het? Dit enthousiaste stel deelt graag al hun kennis met je.

Lees ook andere artikelen over het kopen van een zelfbouwkavel:

Exact 7 dagen voor de oplevering spreek ik met Kirsten en Jurriaan af in hun nieuwe huis. Deze afspraak kwam er overigens niet zomaar. Allebei zeggen we een aantal keren af. De wet van Murphy keer drie, zeg maar. Ondertussen kennen we elkaar al bijna door het veelvuldig mailcontact en vandaag is het zover. Ik ga Kirsten en haar man eindelijk ontmoeten. “Het rode jarendertighuis aan de Marie Curielaan. De achterdeur staat open.” Dit klinkt gelijk al lekker dorps.

Ik parkeer mijn auto voor de deur en stap het huis binnen. Weer word ik verrast door de ruimte. Ongelofelijk, wat een groot huis. In de toekomstige woonkamer ontrafelt zich een gezellig gesprek.

Zelfbouwen is als een reis

Jurriaan trapt af met de mooie uitspraak: “Zelfbouwen is als een reis. Je begint met het kiezen van een locatie, vervolgens bepaal je in welke ‘accommodatie’ je wilt verblijven en dan begint het pas. Er is zo veel waar je aan moet denken. Keuzes maken en vervolgens berekenen of je dit ook kunt betalen. We hebben geen miljoen op onze rekening staan. We hebben een gewone baan en dit is voor ons een droom die budgettair niet eindeloos invulbaar is.”

Wil je weten welke zefbouwkavels er nog te koop zijn in Nobelhorst? Kijk dan op de site van Ik bouw mijn huis in Almere

Tip 1: houd rekening met 10% extra kosten

“Wij hadden eerst een duurdere kavel op het oog. We hadden bijna ‘ja’ gezegd, maar bedachten ons net op tijd. € 25.000,- op zo’n groot bedrag lijkt niet veel, maar het is prettig als je wat speelruimte hebt. Houd rekening met zo’n 10% extra kosten bovenop de grond, het huis uit de catalogus en de leges.”

Zelfbouwen is keuzes maken

“Als je eenmaal hebt besloten welk huis je wilt laten bouwen, ga je met elke specialist om de tafel zitten. Waar wil je de stopcontacten, welk deurbeslag vind je het mooist, hoe worden de vensterbanken afgewerkt, welke gevelsteen kies je en plaats je nog ergens extra ramen? Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Keuzes, keuzes, keuzes. De kosten van al onze keuzes houden we bij in een excelbestand om het overzicht te bewaren.”

De kosten van al onze keuzes houden we bij in een excelbestand om het overzicht te bewaren.

Tip 2: vraag de meer- en minderwerklijst op

“Vraag voordat je de aanneemovereenkomst tekent, de meer- en minderwerklijst op. Je weet dan bijvoorbeeld hoeveel vloerverwarming kost. Ook kun je gewenste opties, zoals een extra raam, nog meenemen in je onderhandeling.”

Een kleine rondleiding

Ik begin nieuwsgierig te worden en vraag om een kleine rondleiding. Trots laten Jurriaan en Kirsten hun huis zien. Vanuit de grote hal kun je rechtstreeks door naar de berging. Handig! En mooi dat je door de opentrapstructuur van beneden helemaal naar boven kijkt. Op de 1e verdieping zijn er 3 slaapkamers en een balzaal van een badkamer. Kirsten laat trots de mozaïektegels zien. Ingetogen en sfeervol. Dit wordt mooi. Het raam in de overloop verlicht de ruimte prettig. “Dit was niet standaard, maar vonden wij een waardevolle aanvulling.” Ik ben het met ze eens. De zolder is enorm. Nog wel een beetje donker. “De ramen laten we na oplevering plaatsen door een ander bedrijf. Dat scheelde veel.”

Tip 3: lees de kleine lettertjes

“Lees de kleine lettertjes goed over de afwerking en oplevering van het huis. Zo worden bij ons alleen de houten delen aan de buitenzijde geschilderd. Binnen zit alles in de grondverf. Ook is het slim om uit te zoeken wie de factuur betaalt voor de aansluiting op elektra en gas. Want dit wordt pas geregeld als de factuur betaald is. Jurriaan vindt het overigens heel erg leuk om na de oplevering nog van alles zelf in het huis te doen. “Hiermee maak je een huis eigen!”

Ongekoelde champagne

De badkamer wordt betegeld als ik er ben. Als er tegels gezaagd gaan worden, lopen we naar buiten en maken we een foto. Trots poseert dit ontzettend leuke stel voor het huis. “Weet je nog toen de eerste paal werd geslagen. Dat mocht ik zelf doen”, zegt Jurriaan. “Ja, en we hadden champagne gehaald bij de buurtwinkel van Coby (2015). Totaal niet gekoeld, maar dat maakte niet uit. We vierden ons feestje.”

Tip 4: zorg voor eigen geld

We praten nog even verder en Kirsten vertelt dat het slim is om eigen geld te hebben als je aan zelfbouwen begint. Je moet eerst een aantal dingen voorfinancieren, zoals de betaalde optie of de architect. De hypotheek kun je namelijk pas rond maken als de bouwvergunning verleend is.

Een geweldig huis in een heerlijk nieuw dorp

Over een week krijgen Jurriaan en Kirsten de sleutel. Dan breekt een drukke tijd aan. Maar dit voorjaar genieten ze samen met hun twee kinderen van dit geweldige huis met grote tuin in een heerlijk, nieuw dorp. Ik ben uitgenodigd om thee te komen drinken. Dat ga ik zeker doen, want ik ben benieuwd naar het eindresultaat! Hieronder enkele foto’s van het bouwproces.

FunderingDe-vloer-ligyDe-muren-staan
De-bovenverdiepingNaamloos-1

Benieuwd naar het eindresultaat? Rij Nobelhorst binnen via de Buurtschuur, sla op De Brink linksaf en je ziet het huis aan je linkerhand.

>> Volg Nobelhorst ook op FacebookInstagramPinterest of Twitter

>> Wil je de verhalen van Nobelsleven en het laatste nieuws over Nobelhorst één keer per maand automatisch in je inbox ontvangen? Schrijf je dan onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief van Nobelhorst.

>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

 

Plaats hieronder je reactie