Het bos in met de boswachter van Nobelhorst

Het is lente. Het eerste groen laat zich als sluier op de bomen en struiken zien. Wat een mooi moment om met boswachter Freek een rondje te lopen door het bos van Nobelhorst. We spreken af bij De Buurtschuur.

Tegelijk komen we aanrijden. Uit het kleine autootje van Staatsbosbeheer stapt een lange man met benen van minstens twee meter. Ik moet behoorlijk doorstappen om hem bij te kunnen houden en dat terwijl ik ondertussen nog wat in mijn notitieblok probeer te krabbelen. Ik laat het boekje vrij snel voor gezien en geniet van wat ik zie en wat Freek me vertelt. Ik ben Almeerder, maar toch verrast de stad mij nog steeds door de ongekende schoonheid van de natuur. En vaak nog zo dichtbij ook. Zeker als je in Nobelhorst woont.

Meer weten over Nobelhorst? We informeren je graag 1x per maand over de activiteiten in Nobelhorst en het actuele huizenaanbod. Vraag hier onze Nobelhorst Nieuwsbrief aan

Nieuwe brug Nobelhorst

Even vanaf het begin. Vanaf De Buurtschuur steken we rechtdoor naar het bos. Daar ligt een nieuw bruggetje. Wat een leuk ding. Ook weer niet saai en recht, maar gemaakt van hout dat zichtbaar een boom is geweest.

Martin woont in Nobelhorst en schoot afgelopen winter deze foto van het bruggetje.
Martin woont in Nobelhorst en schoot afgelopen winter deze foto van het bruggetje.

Romantisch meertje met ingestort bankje

Met nog geen twee minuten staan we op een heuveltje en kijken we uit over een idyllisch meertje. Wat een geweldig mooi plekje is dit. Ik zie een kans voor een mooi fotomomentje. Tegen de boom op de heuvel staat namelijk een bankje. “Wil je daar op gaan zitten, zodat ik een leuke foto kan maken?” Freek is de beroerdste niet, maar de kans wordt hem ontnomen. Op het moment dat hij wil gaan zitten, stort het bankje in elkaar. “Die is duidelijk niet door ons geplaatst”, lacht hij.

Bankje-ingestort

Ik wil dit bos van de bewoners maken

Waar kunnen we toffe speelplekken maken, waar kinderen hutten kunnen bouwen?

Dit is voor hem een mooie kans om zijn grootste wens voor dit gebied kenbaar te maken. “Het bos bij Nobelhorst is al prachtig van zichzelf, maar wat ik graag wil, is het bos van de bewoners maken. Daarvoor kom ik graag met ze in contact. Waar kunnen we bijvoorbeeld toffe speelplekken maken, waar kinderen hutten kunnen bouwen en op welke plekken plaatsen we bankjes? Elke twee weken op zondag om 13.00 uur heb ik spreekuur in de Kemphaan. Iedereen is welkom om binnen te lopen en ideeën te bespreken. De exacte data staan op Twitter en Facebook.” Ik raad Freek aan om ook even contact op te nemen met een aantal betrokken buurtbewoners zoals Jacquelina en Sebastiaan.

Spoorzoeken

We wandelen verder en Freek vertelt over de bevers in het gebied. “Het zijn echt heel ijverige beestjes die hun sporen nalaten. Kijk, dit is bijvoorbeeld zo’n plek waar ze het water in en uitgaan.” Ik zie een opening in de rietkraag. Geen bever in beeld, maar ik kan me er een goede voorstelling bij maken. Wist je trouwens dat Staatsbosbeheer en de Kemphaan ontzettend leuke bevertochten organiseren. Dan ga je met een kano het water op en zie je nog meer. Ook bijvoorbeeld de burchten die ze bouwen. Kunstige bouwwerken met een aanzwemroute, opdroogverdieping en hoger gelegen rustplaats.

Bevers in actie

Via het wandelpad leidt Freek me weer een stukje het bos in. “Zie je die omgevallen bomen? Een stuk of vier op rij, allemaal naar dezelfde kant omgevallen. Is het werk van bevers. Ze leven van de schors, maar in hun ijver nemen ze vaak ook de hele boomstam mee.” Wat grappig om te zien. De tandensporen zijn zichtbaar. Ik vraag Freek of het geen plaag is. “Nee, de natuur reguleert zichzelf. Dat zie je wel vaker. Wij van Staatsbosbeheer gaan er in ieder geval niets aan doen. Wat we wel doen, is nieuw groen aanplanten en oude bomen kappen. Dit doen we om steeds meer kwaliteit in het bos te krijgen. ”Ondertussen lopen we op een beheerweg. Freek: “Dit is een weg die wij gebruiken voor onze werkzaamheden. Maar de structuur is dusdanig dat hij straks vanzelf weer groen dichtgroeit.”

omgevallen boom in bos nobelhorst

Samen is het veel leuker

Uit alles wat Freek vertelt, blijkt dat hij sociaal is en graag mensen en natuur met elkaar verbindt. Zo werkt hij ook samen aan de verbetering van het bos met instanties die asielzoekers met een verblijfsvergunning en een uitkering aan het werk houden.

“Ontzettend leuk om te doen. Het is een win-winsituatie. Mensen doel geven aan hun leven en de natuur mooier maken. Een ander voorbeeld is de boom die wij, de gemeente, Staatsbosbeheer en Parkway 6, geplant hebben op de Boomfeestdag. Freek wijst de boom aan. Parkway 6 is medeverantwoordelijk voor het verbreden van de A6. Met deze boom geven ze een stukje natuur terug aan de stad. Wat veel mensen trouwens niet weten, is dat voor al de gekapte bomen langs de A6 alweer 200 hectare bomen door ons zijn aangeplant in de Eemvallei.”

Wat een fantastische wandeling

Na ruim een uur zijn we terug bij De Buurtschuur. Wat een heerlijke wandeling van zo’n 6 kilometer. Vanaf de Boswachterij liepen we door het bos naar de Watersnipweg langs de Vaart en pakten we nog een ander stukje bos mee. Vervolgens staken we een kleine brug over en liepen weer de Vinkweg op. Ik zeg: voor herhaling vatbaar. En dan te bedenken dat dit nog maar een klein stukje is van de geweldige natuur in Almere. En het mooie is, vanaf Nobelhorst wandel je er zo naartoe en doorheen. Dat gaat zeker op voor wie in De Boswachterij of op Het Landgoed in een twee-kapper of een rijhuis woont.

Wil je het werk van Freek volgen? Dat kan ook via Instagram.

>> Volg Nobelhorst ook op FacebookInstagramPinterest of Twitter

>> Wil je de verhalen van Nobelsleven en het laatste nieuws over Nobelhorst één keer per maand automatisch in je inbox ontvangen? Vraag hier onze Nobelhorst Nieuwsbrief aan.

>> Deel dit artikel met je vrienden via de de sharebuttons hieronder.

Plaats hieronder je reactie